michaela.tajchlova@seznam.cz

Jak si vyrobit krém na ruce?

Jak si vyrobit krém na ruce?

Během minulého roku jsem přicházela na chuť pečující kosmetice čím dál tím víc. Začalo mě ale i zajímat, jak vůbec kosmetika vzniká a z čeho je vyrobená. Nejsem ale zastánce čistě přírodních produktů, v pohodě zvládnu i ty, které obsahují určité procento syntetických látek.
SONY DSC
Proto jsem chtěla k vánocům kosmetickou kuchařku od Anny Potůčkové, která knížku velice hezky popsala a můžete si o ní přečíst tady. Nedávno jsem zkoušela vyrobit balzám na rty a moc se teda nepovedl. Ale teď jsem zkoušela vyrobit si krém na ruce, který mi docházel, takže jsem měla motivaci o to větší.
SONY DSC
Stačí si koupit včelí vosk, emulgátor olivem 1000, nějaké sušené bylinky (měsíček lékařský, levandule) nebo jinou surovinu, konzervant a případně různé oleje (meruňkový, levandulový, avokádový, jojobový,...).
Na 50 g balení si připravte 15 ml oleje (já použila klasický slunečnicový napůl s levandulovým), 2 g včelího vosku, 3 g emulgátoru a dejte jej do tepluvzdorné misky a nechte rozehřát ve vodní lázni. Předem si ale připravte odvar z bylinek - ve 100 ml vody uvařte tak 2 lžíce bylinek, krátce povařte a nechce tak 20 minut odstát a pak sceďte. Až se olej, emulgátor a vosk rozpustí, přidejte odvar a míchejte, dokud se vše krásně nespojí. Mezitím, než se ale suroviny rozpustí si připravte šlehač a hrnec se studenou vodou. Až se vše propojí, misku z horké vodní lázně přendejte do studené a začnete šlehat do té doby, než budete mít krásně našlehanou a hutnou konzistenci. Během šlehání přidejte tak 5 kapek konzervatu. Já použím Cosgardu, která ale bohužel ne úplně dobře voní. V případě, že se vám zdá krém až moc tekutý, tak více krém vyšlehejte, nebo jej vraťte do horké vodní lázně a přidejte emulgátor nebo včelí vosk, ale ve velice malém množství a proces pak se šleháním opakujte. Plňte do skleněných, či hliníkových nádob. Pokud si vyberete skleněnou nádobku, tak ne s čirým sklem, aby nádobka nepropustila světlo a produkt se tak rychle nakazil.
SONY DSC
SONY DSC
Pár poznatků na závěr. Je super používat jiné oleje, než ty kuchyňské, zvlášť když mají různé účinky. Emulgátor je surovina, která je základem do krémů. Navíc vám spojí olejovou a vodní složku, bez něj by to nešlo. Emulgátor olivem 1000 se používá běžně, olivem 900 je spíše pro hutné krémy a seženete je například na ekokoze. Připravené odvary můžete dělat prakticky z čeho chcete. Jen je super je dělat z nějakých bylinek či jiných surovin, ze kterých se běžně kosmetika připravuje, jako je právě levandule, měsíček, máte, nebo růže. Super je přidat i vitamín E v želatinových tobolkách, ze kterých dostanete tekutinu. Pomůže vám hlavně k tomu, aby krém nezežluknul. Nakonec konzervant. Je fajn, aby se kosmetika hned nekazila. Já používám Cosgard, který mi ale bohužel vůbec nevoní, ale je potřeba, proto doporučuji přidat nějaké esenciální oleje, které krém ovoní a přebijí "vůni" konzervantu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *