michaela.tajchlova@seznam.cz

Domácí medovník

Michaela Tajchlová

Domácí medovník

Jelikož medovník miluju a ty domácí rozhodně nesahají ani po kotníky těm kupovaným, mám pro vás vyzkoušený recept na domácí medovník. Může vám říct, že všichni milovníci sladkého se na něj vrhnou a pomalu nezbyde nic. Mnohdy i ti, kteří sladké moc nemusí.  
Suroviny na těsto:

* 250 g hladké mouky
* 100 g moučkového cukru
* 30 g másla nebo Hery
* 1 vejce
* 2 polévkové lžíce medu
* 1 kávová lžička jedlé sody 
Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše zahříváme. Přidáme jedlou sodu, hladkou mouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta vyválíme šest slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola. Pečeme na 180 stupňů v horní části trouby 4 až 5 minut. 
Každou placku nejdříve potřeme kávou smíchanou s rumem , pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme. Dort zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladu 24 hodin odležet. 
Krém na medovník: 
* 250 ml mléka
* vanilka
* 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
* 2 žloutky (nemusí být) 
Vše smíchat ve studeném mléce a vařit v mlékovaru. Může se přidat kakao do hotové kaše + trošku rumu. Kaše se přidá do másla s cukrem. 

Dalším tipem je koupit zkaramelizované kondenzované mléko (Salko) a pokud není zkaramelizované, nechte ho cca 2 hodiny vařit ve vodní lázni (pochopitelné neotevřené), nechte ho vychladnout a smíchejte ho s vyšlehaným máslem. Tento krém je podle mě lepší, než ten klasický, ale 100 lidí, 100 chutí, znáte to.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *