michaela.tajchlova@seznam.cz

Levandulové osvěžení na léto

Michaela Tajchlová

Levandulové osvěžení na léto

Každý rok určitě každý z nás zkouší nějaké domácí limonády, respektive sirupy. Já už minulý rok dělala ten z levandule a fakt jsem si pochutnala. Bohužel nebyl tak hustý, ale měl zato krásnou růžovou barvičku.
Letos jsem ho dělala podle jiného receptu, kde bylo více citronů a byl prostě lepší! Nemá tak krásnou barvu, ale chuť i konzistence už je vychytaná.
SONY DSC
SONY DSC
Potřebujete na to 1 den přípravy a k tomu 1 větší bio citron, abyste si pouze očistili kůru a citron neloupali, navíc má výraznější chuť, než ty obyčejné z obchodu, které nejsou v bio kvalitě. K tomu dejte přibližně 40-50 kusů levandule bez stonku a zalijte 1 litrem vody a nechte 24 hodin odpočinout. Sem tam směs během dne promíchejte a snažte se přitom levanduli drtit, ať pustí trochu barvy, aroma a svoje účinné látky. Vyhovuje mi, když je pak cítit v levandulovém sirupu i hodně citronu, ale nesmí se nic přehánět. Po 24 hodinách jsem plátky citronu vyndala z nálevu a vařila sirup už bez něj, aby tu byla v hlavní roli levandule. Přidejte kilo cukru a 20 g kyseliny citronové. Nesmíte ale sirup vařit, spíš jen udržovat horký. Nechte na sporáku do té doby, než budete spokojení s konzistencí. Pak nalijte do sklenic, dobře vymytých a skladujte na temném a studeném místě, aby se sirup nekazil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *